5 simple miljøvenlige alternativer i hverdagen

miljøvenlige tiltag

Vi er meget mere miljøbevidste end vi var for flere år tilbage. Det er gået op for os alle, at vi skal passe på jorden, og tænker over hvad vi gør, køber og spiser. For vi vil alle gerne have at jorden skal eksistere for vores børns børns børn osv. Derfor er der en masse simple tiltag du kan ændre i din hverdag, for at skåne miljøet. 

1 Bliv selvforsynende

Der findes en række tiltag, du kan tage, hvis du vil leve et mere selvforsynende liv. For de fleste kan det virke som en uoverskuelig ting allerede ved tanken, men det er faktisk ikke særligt svært.

For at undgå plastikindpakning fra butikkerne, kan du lige så lille begynde at dyrke dine egne urter og grøntsager. Det kræver hverken et stort drivhus eller en kæmpe have. Selv hvis du bor i lejlighed, kan du rydde vindueskarmen i køkkenet og omdanne det til en lille, hyggelig køkkenhave.

Hvis du vil udnytte den naturlige energi, kan du overveje løsningen med solceller. På den måde udnytter du solens stråler til dit strømforbrug, og du skåner samtidig miljøet. Det smarte ved denne løsning er, at du kan starte i det små og langsomt bygge på med flere og flere solcellerplader.

2 Tag cyklen og aflys rejsen

Dette alternativ er noget du måske har hørt før. Men mangler du noget i Netto, så plejer du at starte bilen og køre dertil, men bare det at du starter bilen, så forurener du miljøet. Oven i det, så er det også mange andre fordele ved, at du tager cyklen i stedet for bilen. 

Du kommer nemlig til at røre dig mere, hvilket er godt, hvis du i forvejen er inaktiv. Du får rørt kroppen, får motion og minimerer risikoen for hjerte- kar-sygdomme. 

Er du typen der rejser meget? Så overvej om det er så vigtig for dig, at rejse flere gange om året. Minimer dine rejser til én om året. Fly forurener nemlig rigtig meget, meget mere end vi tror, og hvis der var mindre fly i luften, vil verdens CO2 minimeres. 

Et godt alternativ til at lade bilen blive holdende, kan være at udnytte de opstillede el-løbehjul, som du kan finde inde i byerne. De er super nemme at køre på inde i byen, og så køre de på el. 

3 Udskift plastik med bambus

Plastik er et stort problem for vores planet. Produktionen af plastik kræver eksempelvis olie, som er dårligt for klimaet og miljøet. Men den værste konsekvens er, at plastik ikke bliver nedbrudt før efter flere hundrede år. Det kan vi i dag se ved, at havene er fyldt med plastikstykker og plastikartikler som går ud over både dyr og biodiversiteten.

I stedet bør du overveje at anskaffe dig ting fremstillet af bambus fremover. Bambus er et bæredygtigt materiale, da bambus er en af de hurtigstvoksende planter på jorden. Det betyder, at vi ved dyrkning af bambus til produktionsformål kan følge med produktionen og udviklingen. På den måde skåner du også regnskoven, som ligeledes er mærket af vores forbrug, og jordens lunger bliver for hver dag mindre og mindre.

Du kan få de fleste ting i bambus; skåle, bestik, tallerkener, spækbræt, møbler og mange andre dagligdagsprodukter. Bambus holder længe og kan tåle meget.

4 Tøj og tasker

Når du handler tøj, så overvej lige næste gang at vælge efter materiale. Økologisk tøj har nemlig en stigende interesse, og det er der også en særlig god grund til. Når man køber økologisk, så køber du altså et produkt, som er produceret af et firma, som tænker på miljøet. Der er nemlig, ligesom med økologiske fødevare, særlige krav som skal overholdes. Fx, må der ikke bruges pesticider eller andre unaturlige tiltag, i produktionen. 

Hertil gælder det både tøj, men ikke mindst, så kan du også overveje at købe den næste skoletaske af økologisk materiale. Det kan du fx. handle hos Skolestart, og selvom det kan virke uoverskueligt med hensyn til prisen, så tænk over, ligesom med økologisk kød, at du gør en forskel ved at købe økologisk, da det er bæredygtigt og jorden vil takke dig for at du ofrer de ekstra penge på at vælge anderledes i hverdagen.

5 Spis økologisk og mindre kød (handle lokalt)

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at kødproduktionen i verden har taget overhånd. Vi spiser kød som aldrig før, og det skaber en kæde af reaktioner, som går ud over miljøet og vores klima. Kødproduktion kræver milliarder liter af vand, dyrene udleder metangasser som påvirker klimaet og eftereffekterne er så negative, at vi er nødt til at tænke alternativt. Det kan du allerede nu selv gøre.

Hvis du spiser mere økologisk, sikrer du, at kødet, du spiser, ikke er tilsat en masse negative midler, som har den negative effekt på vores klode. Endnu bedre er det, hvis du indfører vegetariske dage, da planter og grønt er langt mere bæredygtigt i produktionen. Der er desuden en verden af inspiration og opskrifter, så du kan ende med at få øjnene op for lækker, farverig og velsmagende mad, som du aldrig i din vildeste fantasi havde forestillet dig.

Når du skal købe ind til et sundt, økologisk og grønt måltid, kan du med fordel ligeledes købe lokalt hos den nærmeste bondegård eller anden dyrker af grønt. På den måde støtter du den lokale og bæredygtige produktion, og du undgår alle former for plastikindpakning. Desuden kan du købe netop de mængder, du skal bruge, så du også undgår madspild. I butikkerne køber man ofte portionsanretninger, og mange smider flere kilo mad ud hvert år, fordi de ikke når at spise det hele.